08 grudnia 2023
Wyświetleń: 147
Poznań – miasto kontrastów i wyjątkowej gastronomii: odkryj atrakcje miasta i Restaurację Cucina
Poznań to jedno z najstarszych miast Polski, pełne historii, kultury i zabytków. Jednak to nie tylko miejsce dla miłośników historii, ale także dla tych, którzy pragną doświadczyć między innymi wyjątkowej kuchni. Zapraszam Cię dziś na kilka z atrakcji Poznania oraz wyjątkową kuchnię Restauracji Cucina, która wyróżnia się nie tylko smakiem, ale także niepowtarzalnym klimatem.
Bogata historia Poznania
Zanim zanurzysz się w kulinarnym świecie, warto choćby liznąć wiedzy fascynującej historii Poznania. Poznań to miasto pełne kontrastów, gdzie nowoczesność splata się z tradycją. Rynek Starego Miasta, jedno z najpiękniejszych miejsc w Polsce, tętni życiem od setek lat. Kolorowe kamienice i zabytkowe kawiarnie tworzą tam niecodzienną atmosferę. Warto więc od Starego Rynku w Poznaniu rozpocząć przygodę.
Nie da się w jedno popołudnie zwiedzić wszystkich interesujących miejsc, wybrałem dla Ciebie więc kilka w niewielkiej odległości od Starego Rynku w Poznaniu.
Poznański Ostrów Tumski
Chcąc tak na jednej nodze zwiedzić Ostrów Tumski, musisz przeznaczyć przynajmniej godzinę. Ostrów Tumski w Poznaniu wraz z Gnieznem należały do głównych ośrodków władzy świeckiej oraz kościelnej w Państwie Polan.
To najstarsza część Poznania, część dawnego grodu Mieszka I. W miejscu obecnego Kościoła NMP dla Mieszka I zbudowana została dwukondygnacyjna siedziba zwana Palatium. Mówi się, że to pierwsza monumentalna budowla, która powstała w Państwie Piastów. Połączona z kaplicą, zgodnie z tradycją ufundowana została przez żonę Mieszka I Dobrawę.
Ostrów Tumski to wyspa otoczona wodami rzeki Warty i Cybiny. Wznosi się tam jedna z najstarszych w Polsce katedra, a dokładniej rzecz nazywając – Bazylika Archikatedralna św. Piotra i św. Pawła. Ostrów Tumski jest wymieniany jako jedno z hipotetycznych miejsc, gdzie Mieszko I mógł przyjąć chrzest w 966 roku.
Wnętrza katedry z pewnością zrobią na każdym wrażenie. Znajduje się w niej przepiękny ołtarz, przywieziony z Kościoła Farnego w Górze Śląskiej, przedstawia Matkę Boską oraz 14 świętych kobiet, w tym m.in. św. Barbarę oraz św. Katarzynę.
W poznańskiej katedrze znajdziesz także najstarszą w Polsce nekropolię władców polskich. W miejscu zwanym Złotą Kaplicą spoczywają książę Mieszko I, król Bolesław Chrobry, jak i inni członkowie dynastii Piastów.
Jeśli chcesz bliżej poznać historię m.in. Ostrowa Tumskiego, warto odwiedzić Interaktywne Centrum Historii Ostrowa Tumskiego. Przejdziesz do niego oszkloną kładką nad rzeką Cybiną albo Mostem Biskupa Jordana.
Spacer Dookoła Jeziora Maltańskiego
Miejsce duchowe zaliczone, czas na spacer wokół pięknego Jeziora Maltańskiego. To doskonały sposób na relaks i kontakt z przyrodą, jeśli tylko pogoda dopisuje. Malownicze widoki, ścieżki rowerowe i parki nad jeziorem sprawią, że oderwiesz się od miejskiego zgiełku.
Restauracja Cucina – Kulinarna Perła Poznania
Pospacerowałeś, pozwiedzałeś, czas na kulinarne doznania. Restauracja Cucina to prawdziwa perełka na mapie poznańskiej gastronomii. Nieco oddalona od Jeziora Maltańskiego, czy Ostrowa Tumskiego, albowiem znajduje się przy ulicy Wyspiańskiego 26 a.
Wybraliśmy się tam całą rodziną. Gdy pojawiliśmy się na miejscu, bardzo pozytywnie zaskoczyło nas otoczenie tego lokalu – industrialne, niecodzienne, powodujące w głowie jedną myśl – „ta przygoda kulinarna będzie wyjątkowa”.
Ponadto przeszklona ściana przed wejściem ukazująca kunszt pracy kucharzy potęgowała nastrój wyjątkowości. Zdecydowaliśmy się na konsumpcję wewnątrz, gdzie przyjemnie chłodziła klimatyzacja. Naszym oczom ukazał się widok ścian zastawionych regałami z winem z całego świata. Tutaj każdy znajdzie smak dla siebie.
Od progu powitała nas bardzo miła obsługa. Nasz kelner był niesamowicie profesjonalny, przy tym jednocześnie uśmiechnięty, chętny do obsługi. Poczuliśmy się zdecydowanie komfortowo i wyjątkowo.
Skupmy się jednak na samym jedzeniu, gdyż to jest istotą naszej gościny w Restauracji Cucina. Karta w restauracji nie jest bardzo rozbudowana, ale ma przekrój wyjątkowych smaków. Oczywiście jest tam również menu sezonowe. Każda pozycja brzmi kusząco, co nie ułatwia wyboru.
Zdecydowaliśmy się na pizzę dla dzieciaków, która okazała się strzałem w 10!! Jak to stwierdziły nasze szarańcze, to była najlepsza pizza, jaką jedli! Skończyło się na zamówieniu drugiej, która również została pochłonięta.
My jako przystawki wybraliśmy marynowanego miecznika z piklowanym rabarbarem oraz terrinę z ekologicznej wieprzowiny. Ta ostatnia na długo pozostanie w mojej pamięci, gdyż tak fantastycznej kompozycji smakowej i wizualnej dawno nie kosztowałem. Zgadzał się smak, zgadzało się przełamanie smaków, zgadzał się sam obraz talerza, tak słowo obraz pasuje tutaj idealnie.
Miecznik nie prezentował się może tak okazale, jak terrina, natomiast z ogromną przyjemnością pochłaniałem każdy kęs świeżej ryby w otoczeniu rabarbaru, którego smak podbijał wyrazistość całego dania.
Natomiast przystawki – to było wspaniałe preludium do dalszej podróży kulinarnej, podczas której zatrzymaliśmy się na przystanku pt. Jagnięcina. Czy była delikatna? TAK! Czy była aromatyczna? TAK. Wydawać by się mogło, że połączenie szparagów, puree i mięsa nie może wywoływać wielkiego wow!! A jednak może!! Pikantne gumbo poszemrało nasze kubki smakowe niczym dobre pogo na koncercie Nocny Kochanek.
Po tak udanej smakowej wycieczce przyszedł czas na odpoczynek i deser. Wybór padł na MALINOWY FLAN. Ten pozorny deserowy chaos na talerzu zawładnął moim sercem. Tytułowy Flan, czyli jeden z najbardziej popularnych hiszpańskich deserów rozpływał się w ustach w otoczeniu lawendowej bezy, truskawek i chrupiącej kruszonki, a zwieńczeniem smaku był kwaskowy sorbet, który wspólnie z całością powodował jedną myśl – „Boże, o taki smak mi chodziło”.
Restauracja Cucina miejsce, które ma swoją magię, które z przyjemnością za jakiś czas odwiedzę, aby poczuć nowe wyjątkowe smaki. Wielkie brawa dla całej kuchennej załogi, bo potraficie rozpieszczać smakami. Polecam tę restaurację zwłaszcza na specjalne okazje lub spotkania biznesowe, jeśli chcecie pokazać, że znacie się na tym, co dobre. Brawo i dziękuję za tę rodzinną podróż kulinarną.
Poznań to miasto, które trafia do serc zarówno miłośników historii, jak i koneserów wykwintnej kuchni. Restauracja Cucina to kulinarne arcydzieło, zwieńczenie interesującej wycieczki po Poznaniu, które wpisuje się w bogactwo smaków tego niezwykłego miejsca. Gdy odwiedzisz Poznań, nie zapomnij odkryć jego atrakcji w Restauracji Cucina, to miejsce, gdzie każdy detal ma znaczenie, a doświadczenie kulinarnie staje się niezapomniane.